prahovaonline.ro a o intoarce ca la ploiesti o expresie romaneasca cu radacini feroviare

„A o Întoarce ca la Ploiești”: O Expresie Românească cu Rădăcini Feroviare

O Curiozitate Lingvistică cu Istorie

Limba română este plină de expresii pitorești, iar „a o întoarce ca la Ploiești” este una dintre ele. Cunoscută pentru a descrie o schimbare bruscă și neașteptată de atitudine, această expresie are rădăcini mai puțin cunoscute, legate de istoria feroviară a orașului Ploiești.

Originea Expresiei: Trenurile din Gara de Sud a Ploieștiului

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, această expresie nu are legătură cu politica sau cu vreo întâmplare amuzantă, ci cu trenurile. În Gara de Sud a Ploieștiului, trenurile care mergeau spre Ardeal trebuiau să își schimbe direcția. Locomotiva era decuplată de garnitură, întoarsă pe o placă turnantă și apoi cuplată la celălalt capăt al trenului. Astfel, ultimul vagon devenea primul, creând iluzia că trenul se întoarce spre București, deși de fapt mergea spre Predeal.

Caragiale și Trenurile Ploieștene

Niciun altul decât marele scriitor Ion Luca Caragiale a menționat acest fenomen în schița sa „Întârziere”, publicată în anul 1900. El descrie cum trenul de Predeal schimbă frontul la Ploiești, creând confuzie printre călători.

Concluzii: O Expresie cu Sens Dublu

Astfel, „a o întoarce ca la Ploiești” a devenit o metaforă pentru schimbarea bruscă de direcție sau de opinie. Este interesant cum o procedură tehnică feroviară a devenit sursa unei expresii populare, demonstrând încă o dată bogăția și diversitatea limbii române.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Găzduire web fiabilă și rapidă cu SiteBunker. Asigură-ți prezența online a afacerii cu servicii de top de găzduire web!

Vezi Ofertele