prahovaonline.ro cum sa iti dai parintii in judecata pentru abuz petrecut in copilarie ghid pentru cititorii din prahova

Cum să Îți Dai Părinții în Judecată pentru Abuz Petrecut în Copilărie: Ghid pentru Cititorii din Prahova

Un cititor din Prahova ne-a scris despre o situație dificilă din viața sa: dorește să își dea părinții în judecată pentru abuz fizic și psihologic suferit în copilărie. În acest articol, vom detalia pașii legali și opțiunile disponibile pentru a înțelege mai bine procesul și a oferi un ghid practic pentru cei aflați în situații similare.

Contextul Situației

Cititorul nostru, în vârstă de 35 de ani, dorește să își dea în judecată ambii părinți pentru abuzuri fizice și psihologice care au avut loc din copilăria timpurie până la vârsta de 20 de ani. Deși a avut posibilitatea de a depune plângere după ce a devenit major, nu a făcut acest lucru deoarece locuia încă cu părinții. Acum, dorește să își revendice drepturile și să obțină despăgubiri morale, un ordin de restricție și să renunțe la moștenirea lăsată de părinți.

Pași pentru a Îți Da Părinții în Judecată

1. Consultarea unui Avocat

Primul pas este să găsești un avocat specializat în drept penal sau dreptul familiei. Un avocat cu experiență în cazuri de abuz poate oferi consiliere juridică și poate gestiona toate aspectele legale ale cazului tău.

 • Cum să găsești un avocat: Poți căuta recomandări online, consulta Baroul Avocaților din județul Prahova sau folosi platforme de căutare a avocaților.

2. Pregătirea Documentelor și a Probelor

Adună toate dovezile și documentele relevante pentru a susține cazul tău:

 • Mărturii: Martorii direcți, precum fratele tău, bunica și unchii, pot oferi declarații scrise sau pot fi citați pentru a depune mărturie.
 • Înregistrări și fotografii: Orice dovezi fizice sau fotografii din perioada abuzurilor.
 • Documente medicale: Dosarele medicale care atestă vătămările fizice sau psihologice suferite.
 • Notițe de terapie: Declarațiile psihoterapeutului care poate confirma suferințele psihologice rezultate din abuzuri.

3. Depunerea Plângerii

Împreună cu avocatul tău, vei depune o plângere la poliție sau direct la parchet, unde vei descrie abuzurile și vei prezenta probele strânse.

 • Plângere la poliție: Include toate detaliile relevante și probele disponibile.
 • Plângere la parchet: Avocatul tău va redacta și depune această plângere în mod oficial.

4. Audierea Martorilor

Martorii pot fi citați să depună mărturie în instanță. Fratele tău din SUA poate oferi mărturie prin:

 • Videoconferință: Aceasta este o metodă acceptată în multe instanțe.
 • Declarație scrisă: Dacă nu poate fi prezent personal sau prin videoconferință, poate trimite o declarație notarială.

5. Audierea Psihoterapeutului

Psihoterapeutul tău poate fi citat ca martor expert pentru a confirma suferințele psihologice cauzate de abuz.

Obiectivele Procesului

a. Despăgubiri Morale

Solicită despăgubiri pentru suferința mentală și fizică. Acestea pot ajuta la acoperirea costurilor pentru terapie și tratamente necesare.

b. Ordin de Restricție

Cere emiterea unui ordin de restricție pentru a preveni orice contact viitor cu părinții tăi, asigurându-te că nu vei mai fi deranjat de aceștia.

c. Renunțarea la Moștenire

Avocatul tău poate redacta documentele necesare pentru renunțarea la moștenire, asigurându-se că nu vei primi nimic prin testament.

Considerații Importante

 1. Termenul de Prescripție: În funcție de legislația specifică și de natura abuzurilor, există termene de prescripție care pot influența posibilitatea de a intenta un proces.
 2. Suport Emoțional: Procesul legal poate fi stresant. Continuă să beneficiezi de suportul unui psihoterapeut sau consilier pentru a te ajuta să gestionezi emoțiile.

Concluzie

Adoptarea măsurilor legale împotriva părinților tăi pentru abuzurile din copilărie este un proces complex și emoționant. Cu ajutorul unui avocat specializat și prin strângerea tuturor probelor necesare, poți aduce cazul tău în fața instanței. Este important să fii pregătit și să beneficiezi de sprijin emoțional pe parcursul acestui proces.

Distribuie și comentează acest articol pentru a împărtăși experiențele și sfaturile tale despre cum ai gestionat probleme similare!

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Informații utile pentru casă și grădină. Transforma-ți spațiul cu sfaturi profesionale! Inspiră-te din cele mai bune soluții!

Află Mai Multe