prahovaonline.ro elena udrea pierde procesul impotriva penitenciarului targsor de ce instanta nu i a dat dreptate

Elena Udrea Pierde Procesul împotriva Penitenciarului Târgșor: De Ce Instanța Nu I-a Dat Dreptate

Elena Udrea, fost ministru și personalitate politică notabilă, a pierdut recent un proces împotriva Penitenciarului Târgșor, unde execută o pedeapsă. Motivul procesului a fost refuzul autorităților penitenciare de a-i permite să își vadă fetița. Udrea a cerut o permisie de o zi, invocând dreptul la viață de familie, conform articolelor din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, instanța a respins cererea, argumentând că permisia este o recompensă și nu un drept garantat.

Argumentele Instanței și Reacțiile Critice

Instanța a explicat că, deși dreptul la viață de familie este recunoscut, permisia din închisoare trebuie câștigată prin comportament exemplar și conformitate cu regulile interne ale penitenciarului. Instanța a subliniat că politica penitenciarului este de a acorda permisiuni în baza unor criterii stricte, pentru a menține disciplina și ordinea.

Decizia a fost întâmpinată cu critici din partea susținătorilor lui Udrea și a unor experți în drepturile omului, care consideră că statul român este încă condus de mentalități și legi de tip bolșevic. Ei argumentează că sistemul penitenciar din România nu a evoluat suficient de la epoca comunistă și că nu respectă pe deplin drepturile fundamentale ale deținuților.

Importanța Legăturilor Familiale în Reabilitarea Deținuților

Elena Udrea și susținătorii ei au subliniat importanța menținerii legăturilor familiale pentru reabilitarea deținuților. Conform studiilor internaționale, suportul familial este esențial pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate. Separarea de familie poate avea efecte negative atât asupra deținuților, cât și asupra membrilor familiei, în special asupra copiilor.

Critica Legislației și a Sistemului Penitenciar

Criticii deciziei instanței susțin că legislația penală din România este depășită și influențată de vechile mentalități comuniste, care pun accent pe pedeapsă și nu pe reabilitare. Aceștia argumentează că reformele în sistemul penitenciar ar trebui să fie axate pe respectarea drepturilor omului și pe facilitarea reintegrării sociale a deținuților. Exemple din alte țări europene arată că un sistem penitenciar modern și uman poate reduce recidiva și poate îmbunătăți siguranța publică.

Cazuri Similare și Contextul General

Cazul Elenei Udrea nu este singular. În România, numeroși deținuți se confruntă cu dificultăți în a menține legături strânse cu familiile lor din cauza politicilor stricte ale penitenciarelor. Situații similare au fost raportate în alte penitenciare din țară, unde permisiile sunt acordate rar și în condiții restrictive.

Concluzie

Decizia instanței de a respinge cererea Elenei Udrea de a-și vedea fetița reflectă probleme mai profunde în sistemul penitenciar din România. Criticii susțin că este necesară o reformă a legislației și a practicilor instituționale pentru a alinia sistemul la standardele internaționale privind drepturile omului. Este esențial să se asigure că deținuții au acces la condiții umane și la oportunități de reabilitare, pentru a facilita reintegrarea lor în societate.

Distribuie acest articol și lasă-ne comentariile tale despre această decizie și despre starea actuală a sistemului penitenciar din România!

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Găzduire web fiabilă și performantă pentru afacerea ta la Cyber Folks. Asigură-ți prezența online cu servicii de top chiar acum!

Vezi Ofertele