prahovaonline.ro 2

Impactul Indexării Pensiilor asupra Gratuității Transportului pentru Pensionarii din Ploiești

În urma unei decizii recente, aproximativ 2.500 de pensionari din Ploiești se confruntă cu pierderea dreptului la gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Această situație a survenit după ce pensiile au fost indexate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, determinând ca veniturile multor pensionari să depășească plafonul stabilit pentru acordarea acestui beneficiu.

Contextul Schimbării

Conform unei hotărâri de Consiliu Local din Ploiești, pensionarii beneficiază de gratuitate pe transportul public în comun doar dacă pensiile lor lunare nu depășesc suma de 2.500 de lei. Indexarea pensiilor cu 13,8% a avut ca efect depășirea acestui prag de venit pentru aproximativ 2.500 de pensionari, care acum se văd nevoiți să plătească pentru călătoriile cu transportul în comun.

Reacții și Consecințe

Nicolae Alexandri, directorul general al TCE Ploiești, a subliniat că pensionarii a căror pensie a crescut peste plafonul de 2.500 de lei nu mai îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de gratuitate. De asemenea, a fost menționat că utilizarea în continuare a legitimațiilor expirate sau nevalabile va fi considerată frauduloasă, atrăgând după sine amenzi contravenționale.

Propuneri de Soluții

În fața acestei situații, consilierii liberali din Ploiești au propus majorarea plafonului de venit pentru acordarea gratuității la 3.500 de lei. Această măsură ar putea extinde numărul beneficiarilor de gratuitate cu aproximativ 12.000 de persoane, ridicând totalul la aproximativ 30.000 de pensionari eligibili pentru acest drept.

Procedura de Actualizare a Legitimațiilor

Pensionarii sunt îndemnați să își preschimbe autorizațiile de călătorie gratuită la tonetele specificate, prezentând cartea de identitate și cuponul de pensie din luna în curs sau anterioară. Această procedură este esențială pentru menținerea valabilității legitimațiilor de călătorie.

Concluzii

Decizia de indexare a pensiilor, deși benefică din punct de vedere financiar pentru majoritatea pensionarilor, a avut ca efect secundar pierderea unui beneficiu important pentru o parte dintre ei. Propunerea de ajustare a plafonului de venit pentru gratuitatea transportului în comun reflectă necesitatea adaptării politicilor locale la schimbările economice, pentru a asigura că măsurile de sprijin social își ating în continuare obiectivele.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Servicii SEO profesionale pentru vizibilitate maximă. Crește-ți traficul și îmbunătățește-ți rankingul! Alege serviciile noastre SEO!

Află Mai Multe