prahovaonline.ro risc insemnat de avalanse in muntii bucegi avertismentul anm

Risc Însemnat de Avalanșe în Munții Bucegi: Avertismentul ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment privind un risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi. Acest anunț vine în contextul unor condiții meteorologice care favorizează formarea avalanșelor.

Situația Actuală în Munții Bucegi

La Vârful Omu, stratul de zăpadă măsoară 63 cm, iar la altitudini de peste 1800 m se întâlnește un strat de zăpadă proaspătă, cu rezistență și stabilitate redusă, care depășește în unele locuri 10-15 cm. Acest strat nou de zăpadă este depus peste un strat mai vechi, care este în general înghețat și stabil.

Factori de Risc pentru Avalanșe

ANM avertizează că intensificările de vânt au spulberat zăpada, formând depozite noi în zonele adăpostite, unele peste troienele preexistente. Pe creste sunt numeroase plăci noi de vânt, în special pe versanții estici. Aceste condiții cresc riscul declanșării avalanșelor de placă sau alunecării stratului de zăpadă proaspătă peste stratul vechi și întărit, cu un risc însemnat (nivel 3 pe o scară de la 1 la 5).

Recomandări pentru Turiști și Alpiniști

În aceste condiții, ANM recomandă turiștilor și alpiniștilor să fie extrem de precauți și să evite zonele cu risc ridicat de avalanșe. Este important să se informeze înainte de a pleca în excursii montane și să urmeze sfaturile autorităților locale și ale salvamontiștilor.

Prognoza pentru Weekend

În weekend, în zona de munte din Prahova, este așteptat un nou val de ninsori, ceea ce poate accentua și mai mult riscul de avalanșe.

Concluzie

Avertismentul ANM privind riscul însemnat de avalanșe în Munții Bucegi subliniază importanța unei atenții sporite din partea celor care planifică să viziteze această zonă. Siguranța trebuie să fie o prioritate, iar respectarea recomandărilor și a măsurilor de precauție poate salva vieți.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Oferte România - cele mai bune promoții și reduceri. Economisește acum cu oferte speciale! Vizitează-ne pentru oferte de top!

Vezi Ofertele