prahovaonline.ro schimbari majore in industria de aparare a romaniei guvernul raspunde solicitarilor comisiei europene

Schimbări Majore în Industria de Apărare a României: Guvernul Răspunde Solicitărilor Comisiei Europene

O Nouă Eră pentru Contractele de Apărare

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care marchează o schimbare semnificativă în modul în care țara gestionează contractele de apărare. Această mișcare vine ca răspuns la cerințele Comisiei Europene, care a solicitat ca operațiunile compensatorii în achiziția de armament să nu încalce Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și să nu discrimineze operatorii economici din alte state membre.

De la Compensare prin Offset la Cooperare Tehnologică și Industrială

Modificarea legislativă transformă contractele de offset în operațiuni de cooperare tehnologică și industrială. Aceasta înseamnă o reducere semnificativă a obligației de compensare, de la un minim de 80% la doar 20% din valoarea contractului. În plus, valoarea achizițiilor militare care impun compensarea crește de la 2 milioane de euro la 10 milioane de euro. Decizia de a include un contract în operațiunea de cooperare tehnologică va fi luată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Impactul asupra Industriei de Apărare

Această schimbare are potențialul de a afecta profund industria de apărare a României. Compensarea offset, deși aplicată într-o mică proporție în trecut, a fost un instrument important pentru industrie, facilitând transferul de tehnologie și comenzi în acest sector.

Guvernul Susține Revitalizarea Industriei de Apărare

Guvernul susține că operațiunile de cooperare tehnologică și industrială vor revitaliza industria de apărare și vor reintegra forța de muncă disponibilă pe plan local. Aceste operațiuni vor fi aprobate de CSAT și doar în cazul în care se consideră că protejează interesele esențiale de securitate ale României.

Crearea Agenției Române de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare

În contextul acestor schimbări, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială din Ministerul Economiei va fi înlocuit cu Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare (ARCTIS). Această nouă agenție va avea un număr dublu de posturi, inclusiv un președinte și un vicepreședinte, cu scopul de a reduce birocrația și a implementa o structură organizatorică modernă și flexibilă.

Concluzii

Aceste schimbări reprezintă un pas important în alinierea României la standardele și cerințele Uniunii Europene în domeniul achizițiilor de apărare, deși pot aduce provocări semnificative pentru industria națională de apărare.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Creare site ieftin, rapid și profesionist. Lansează-ți prezența online cu un site web de calitate! Contactează-ne acum!

Vezi Ofertele