prahovaonline.ro scrisoare de la un cititor prahovean proprietate casa vs nedreptate morala

Scrisoare de la un Cititor Prahovean: Proprietate Casă vs. Nedreptate Morală

Bună tuturor,

Am o situație destul de complicată și aș aprecia foarte mult dacă m-ați putea ajuta cu un sfat.

Bunicul meu și-a cumpărat o casă și un teren în anii ’60, dar acest teren nu este intabulat. El are doar un contract de vânzare-cumpărare scris de mână, așa cum se făcea pe vremea aceea.

Când părinții mei s-au căsătorit acum 31 de ani, au primit de la bunicii mei paterni această casă în care să locuiască. Bunicii și-au construit o altă casă pe același teren, cu gard între ele, promițând că le vor da părinților mei casa și terenul aferent „cu acte”.

Problema este că tatăl meu este alcoolic și scandalagiu, iar mama a rămas cu el din cauza mea și a surorii mele, fiind copii la vremea aceea. După ce am crescut și ne-am mutat de acasă acum ~5 ani, lucrurile au degenerat din ce în ce mai mult. Acum, părinții mei nu își mai vorbesc deloc.

Tatăl meu, fiind alcoolic, leneș și violent verbal, nu aduce bani în casă, cheltuind aproape totul pe alcool și țigări. În schimb, mama are un loc de muncă stabil și a reușit să acceseze credite pentru a face îmbunătățiri și extinderi mici la casă, investind foarte mult în casă și în curte.

Acum, bunicii mei nu mai vor să le dea părinților mei „cu acte” casa în care trăiesc de 31 de ani, deoarece se tem că mama va divorța de tata și vor avea partaj. Ba chiar, au început să o învinovățească pe mama că nu-l mai acceptă pe tata. Astfel, suntem într-o situație nedreaptă în care, dacă bunicul meu moare, averea lui, inclusiv casa „părinților mei”, va trebui dezbătută cu cele două surori ale tatălui meu. În acest caz, există riscul ca mama mea să fie dată afară din casă și să rămână cu nimic după o căsnicie de 30+ ani.

Sfaturi și Recomandări

1. Discutarea Situației cu Bunicii

Încercați să aveți o discuție sinceră și calmă cu bunicii dvs. Explicați-le situația din perspectiva mamei și încercați să le arătați cât de mult a investit ea în casă și curte. Este important să subliniați eforturile și sacrificiile făcute de mama dvs. pentru a menține casa și a o îmbunătăți.

2. Consultarea unui Avocat

Este esențial să consultați un avocat specializat în dreptul proprietății și al familiei. Acesta vă poate oferi sfaturi legale despre cum să procedați în această situație. Un avocat poate analiza contractul de vânzare-cumpărare scris de mână și vă poate ajuta să intabulați terenul și casa.

3. Intabularea Terenului și Casei

Pentru a evita complicațiile legale în viitor, este important să intabulați terenul și casa. Acest proces implică legalizarea proprietății și asigurarea faptului că drepturile de proprietate sunt recunoscute oficial. Un avocat vă poate ghida prin acest proces și vă poate ajuta să depuneți toate documentele necesare.

4. Elaborarea unui Testament

Bunicii dvs. ar trebui să ia în considerare elaborarea unui testament în care să specifice clar cum doresc să fie împărțită proprietatea după decesul lor. Testamentul poate include clauze care să protejeze drepturile mamei dvs. și să asigure că ea nu va fi dată afară din casă.

5. Investițiile Mamei în Casă

Păstrați toate documentele și chitanțele legate de îmbunătățirile și extinderile făcute de mama dvs. Acestea pot servi ca dovezi în cazul unui litigiu și pot arăta contribuția semnificativă pe care a avut-o la întreținerea și îmbunătățirea proprietății.

6. Posibilitatea Partajului

Dacă părinții dvs. decid să divorțeze, partajul proprietății va deveni o problemă importantă. Într-o astfel de situație, contribuțiile mamei dvs. la îmbunătățirea proprietății pot fi luate în considerare. Un avocat vă poate oferi sfaturi despre cum să protejați drepturile mamei dvs. în acest proces.

Concluzie

Situația este complexă și necesită o abordare atentă și bine informată. Discuțiile deschise cu bunicii și consultarea unui avocat sunt pași esențiali pentru a găsi o soluție echitabilă și legală. Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să navigați prin această situație dificilă și să protejați drepturile mamei dvs.

Distribuiți acest articol și lăsați comentariile voastre mai jos pentru a ajuta și alți oameni să înțeleagă mai bine aceste aspecte și să găsească soluții similare.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Găzduire web rapidă și sigură cu Namebox. Asigură-ți prezența online fără griji! Beneficiază de găzduire web performantă!

Vezi Ofertele