prahovaonline.ro uniunea europeana achizitioneaza 40 de milioane de doze de vaccin impotriva gripei aviare se apropie o noua pandemie 1

Uniunea Europeană Achiziționează 40 de Milioane de Doze de Vaccin Împotriva Gripei Aviare: Se Apropie o Nouă Pandemie?

Recenta achiziție a până la 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare de către Uniunea Europeană a ridicat întrebări și îngrijorări cu privire la posibilitatea unei noi pandemii. Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară (HERA) a semnat un contract cu compania Seqirus pentru a asigura aceste doze pe parcursul următorilor patru ani, ca măsură de precauție împotriva unei potențiale epidemii de gripă aviară H5N1​ (DNyuz)​​ (ECDC)​.

De ce este importantă această achiziție?

Gripa aviară H5N1 este un virus extrem de patogen, care afectează în principal păsările, dar care poate infecta și alte animale și, ocazional, oamenii. Din cauza potențialului său de a suferi mutații și de a se transmite între oameni, acest virus este monitorizat îndeaproape de experții în sănătate publică. Recent, a fost observată o creștere a cazurilor de infecție în diverse specii de animale, inclusiv bovine, ceea ce a determinat Uniunea Europeană să ia măsuri preventive​ (POLITICO)​.

Etapele Pregătirii

  1. Achiziționarea și distribuirea vaccinurilor: Primele doze de vaccin vor fi livrate în Finlanda, unde lucrătorii din fermele de nurci sunt expuși unui risc mai mare de infecție din cauza contactului cu animale contaminate. Vaccinurile sunt destinate să protejeze împotriva celei mai recente tulpini circulante de gripă aviară.
  2. Monitorizarea și supravegherea: Autoritățile de sănătate publică vor monitoriza cu atenție situația pentru a identifica rapid orice semn de răspândire a virusului în rândul populației umane. Acest lucru include supravegherea lucrătorilor din ferme și a altor persoane expuse riscului.
  3. Educația și comunicarea: Informarea publicului cu privire la măsurile de prevenție și răspuns în caz de epidemie este esențială. Campaniile de informare vor ajuta la reducerea panicii și la pregătirea populației pentru eventualele măsuri necesare.

Cum să recunoaștem semnele unei noi pandemii?

Pentru a recunoaște semnele unei posibile pandemii de gripă aviară, cetățenii din Prahova și din întreaga Europă ar trebui să fie atenți la următoarele:

  • Creșterea numărului de cazuri de infecție la animale și oameni: Dacă se raportează un număr mare de cazuri în rândul păsărilor, altor animale sau oamenilor, acest lucru ar putea indica o problemă.
  • Anunțuri oficiale de la autoritățile de sănătate publică: Autoritățile vor emite avertismente și recomandări privind măsurile de prevenție și protecție.
  • Implementarea măsurilor de carantină și restricții de mișcare: Dacă autoritățile decid să implementeze carantine sau să restricționeze mișcarea persoanelor în zonele afectate, acest lucru indică un risc crescut de răspândire a virusului.

Ce măsuri de prevenție ar trebui să ia prahovenii?

  1. Informați-vă din surse oficiale: Urmăriți anunțurile și recomandările autorităților de sănătate publică pentru informații actualizate și corecte.
  2. Vaccinați-vă: Dacă sunteți în categoriile de risc, asigurați-vă că primiți vaccinul împotriva gripei aviare.
  3. Mențineți măsurile de igienă: Spălați-vă frecvent pe mâini, evitați contactul cu păsările și alte animale bolnave și respectați măsurile de igienă recomandate.
  4. Evitați deplasările neesențiale în zonele afectate: Dacă sunt raportate focare de gripă aviară în anumite regiuni, evitați să călătoriți în aceste zone.

Concluzie

Achiziția de vaccinuri împotriva gripei aviare de către Uniunea Europeană este o măsură preventivă importantă pentru protejarea populației împotriva unei posibile pandemii. Este esențial ca cetățenii să fie vigilenți, să se informeze corect și să urmeze recomandările autorităților de sănătate publică. În acest fel, putem preveni răspândirea virusului și putem proteja sănătatea publică.


Invităm cititorii să distribuie acest articol și să lase comentariile lor despre cum se pregătesc pentru eventuale amenințări pandemice.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Știri de interes general. Fii informat cu cele mai relevante știri ale momentului! Rămâi conectat la tot ce este important!

Citește Acum