prahovaonline.ro 10

Vremuri Grele pentru Sănătatea Prahovenilor: Medicii de Familie și cei de Ambulator Ar Putea Consulta Contra Cost

Locuitorii județului Prahova, alături de restul României, se confruntă cu o posibilă schimbare majoră în sistemul de sănătate. Medicii de familie și cei de ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Această decizie ar putea însemna că, începând cu 1 februarie, medicii ar putea continua să acorde servicii medicale, dar contra cost.

Contextul Deciziei

Medicii sunt nemulțumiți de sumele propuse pentru decontarea serviciilor medicale către cabinete în acest an. În București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește. Această situație este reflectată și în alte regiuni ale țării, inclusiv în Prahova.

Implicațiile pentru Prahoveni

Dacă această decizie va fi implementată, pacienții ar putea fi nevoiți să plătească din buzunarul propriu pentru consultațiile la medicul de familie și la specialiștii din ambulator. Aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra accesului la servicii medicale de bază, în special pentru persoanele cu venituri reduse sau pentru cele care nu dispun de asigurare medicală privată.

Poziția Ministerului Sănătății și a CNAS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor. El a exprimat speranța că, în urma negocierilor, diferențele dintre ceea ce a fost finanțat în 2023 și situația actuală să fie cât mai mici. CNAS a anunțat că va începe negocierile cu reprezentanții medicilor, exprimând speranța de a găsi soluții pentru problemele ridicate de bugetul din acest an.

Concluzie

Situația actuală reprezintă o provocare majoră pentru sistemul de sănătate din România și, în mod special, pentru pacienții din Prahova. Este esențial ca CNAS și medicii să ajungă la un acord care să permită continuarea accesului la servicii medicale decontate, pentru a asigura că toți cetățenii au acces la îngrijirea medicală de care au nevoie.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Găzduire web de încredere cu Hostico. Beneficiază de performanță și securitate maximă! Alege găzduirea web de aici!

Vezi Ofertele